Avlivning

När dagen, som ingen vill tänka på, är kommen kan vi på hästkliniken hjälpa både dig och din häst. Kanske har din häst blivit gammal, fått smärtor som har för stor påverkan på livskvaliten, tänder som inte längre fungerar eller så står du inför en akut situation med en skada eller sjukdom som inte är behandlingsbar - oavsett vilket kan vi hjälpa dig och din häst med ett värdigt avslut.

Så går det till
Vi som arbetar på kliniken är mycket erfarna hästmänniskor som gör situationen så trygg som möjligt för både din häst och dig som ägare. Processen går fort och är skonsam, även om den kan uppfattas som dramatisk. Du väljer själv om du vill vara med eller om du vill ta farväl innan och lämna hästen här.

Vi använder oss av medicinsk avlivning där hästen först får lugnande medel och när det verkat injicerar vi sövningsmedel, samma som man använder för att söva hästen inför en operation. En i personalen håller i hästen hela tiden för att hästen ska lägga sig ner så smidigt om möjligt. När hästen lagt sig ner och sover injicerar vi avlivningsvätskan. 

Vad händer sen?
Vi hjälper även till med att ta hand om kroppen. Du väljer om du vill anlita Lundmans eller Hästkrematoriet i Norrland för hanteringen. Hos dem kan du välja om du vill ha separat kremering där du kan få tillbaka askan i en urna.

Skulle du vilja begrava hästen hemma behöver du tillstånd av Länsstyrelsen. Du måste själv ordna med allt det praktiska och följa de regler som finns.