Provtagning

Vi har eget provtagningslabb på kliniken och för de analyser som vi inte kan utföra hos oss skickar vi dem till externa labb, bland annat till IDEXX, Biovet, Mikrobiologen och SLU.
Nedan finns ett urval av de vanligaste analyser som vi brukar utföra.

Vita Diff – En generell analys kring hästens hälsostatus där vi bland annat kollar vita och röda blodkroppar, hematokrit- och hemoglobinnivå. En Vita diff i kombination med SAA ger en komplett infektionsbild.

SAA (Serum Amyloid A) – En analys som används för att se om hästen har en aktiv infektion. Vid infektion aktiveras hästens immunförsvar och levern producerar proteinet SAA. Detta protein frigörs i blodet ca 16 timmar efter infektionens start, sen ligger det kvar på högt värde så länge infektionen är kvar i hästens kropp.

Blodprov Häst Panel – En generell analys kring hästens hälsostatus där vi kan se lever-, njure och muskelvärden.

Fibrinogen – En analys som används för att se om hästen för att följa en infektion och effekten av en behandling.

Träckprov – En analys som används för att se ifall hästen har mask och behöver avmaskningsmedel. Du lämnar in en påse med ca. 3 träckbollar. Påsen ska ha hästens namn, ägarens namn och telefonnummer skrivet på sig. I vårt mikroskop kollar vi efter eventuella maskägg och om hästen behöver avmaskningsmedel kan du antingen få det med dig från kliniken eller ett recept att hämta ut på närmaste apotek.